İş analizi, başarılı iş performansı için kriterleri ayrıntılı olarak açıklayan bilgi toplama sürecidir.
Tipik olarak, başarılı iş performansı için görevlere, sorumluluklara, bilgi ve beceri gereksinimlerine ve diğer yeteneklere odaklanır.
Bunlar, aşağıdaki gibi en iyi 10 iş analizi yöntemidir:
1. İş öğesi yöntemi
Bu yöntem, kritik olay tekniği ile aynıdır. Daha soyut özelliklerden ziyade iş davranışlarına ve bu davranışın sonuçlarına odaklanır. Ernest Primoff tarafından geliştirilen iş öğesi yöntemi.
2. Kontrol listeleri ve derecelendirme ölçekleri
Kontrol listesi, iş öğelerinin bir envanterine dayanan iş analizi yöntemidir. Pozisyonun amacı hakkında soru sorabilirsiniz; kilit sorumluluk alanları; organizasyon; ilişkiler; karar verme; yetki; Beceri, bilgi, deneyim; çalışma şartları.
3. Yetkinlik profili oluşturma
Yetkinlik modellemesi, belirli bir işte yüksek performans ve başarının özelliği olan belirli yetkinlikleri belirleme faaliyetidir. Yetkinlik modellemenin içeriği; beceriler, bilgi, yetenekler, değerler, ilgi alanları, kişilikleri içerir.
4. Doğrudan gözlem
Doğrudan Gözlem, bir şey olurken davranışları/olayları/faaliyetleri/görevleri/görevleri gözlemleme ve kaydetme yöntemidir.
5. Çalışma yöntemleri analizi
İş yöntemleri analizi, fabrika veya montaj hattı işleri gibi manuel ve tekrarlayan üretim işlerini tanımlamak için kullanılır. Çalışma yöntemleri analizi, zaman ve hareket etüdü ile mikro hareket analizini içerir.
6. Kritik olay tekniği
Kritik olay tekniği, iyi ve kötü performans olarak sınıflandırılan iş davranışlarını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir.
7. Pozisyon Analizi Anketi
PAQ modeli bir anket tekniğidir. McCormick, Jeanneret ve Mecham (1972) tarafından geliştirilen, iş özelliklerini ölçmek ve bunları insan özellikleriyle ilişkilendirmek için yapılandırılmış bir iş analizi aracıdır. Genel insan iş davranışlarını tanımlayan 195 iş öğesinden oluşur.
8. Fonksiyonel iş analizi
FJA modeli, Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı İstihdam ve Eğitim İdaresi tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Aşağıdakileri ölçen 7 ölçek (sayı) içerir: 3 işçi işlevi ölçeği: harcanan zamanın yüzdesini ölçer: veriler, insanlar, şeyler; 1 işçi-talimat ölçeği; Akıl yürütmeyi, matematiği, dili ölçen 3 ölçek.
9. İş Profili Sistemi
WPS modeli, bir iş analizi anket tekniğidir, Saville & Holdsworth, Ltd. tarafından geliştirilen, iş analizi için bilgisayar tarafından yönetilen bir sistemdir.
10. Görev Envanteri
Görev envanteri, belirli bir organizasyonda belirli bir işi oluşturan ayrı faaliyetlerin bir listesidir.