Eşleştirme ilkesi, tahakkuk muhasebesi ve gelir muhasebesinin temelidir. Prensip gereği, hasılatın elde edilmesi için yapılan tüm giderlerin aynı dönemde elde edilen gelirden indirilmesi gerekir. Bu ilke, gerçek karlılık ve performansın daha iyi değerlendirilmesine olanak tanır ve maliyetin ortaya çıktığı zaman ile gelirin muhasebeleştirildiği zaman arasındaki uyumsuzluğu azaltır. Alacak hesaplarında, ilgili satış gelirinin muhasebeleştirildiği aynı yılda şüpheli alacak gideri sağlayan bir eşleştirme ilkesi uygulamasıdır.
Alacak hesapları, müşterilerden para, hizmet veya kredili mal satın almaları için ödenmesi gereken tutarı temsil eder. Bilançoda, tahsil edilmeleri için gereken sürenin uzunluğuna ilişkin beklentilere göre dönen veya duran varlıklar olarak sınıflandırılırlar. Alacakların büyük çoğunluğu müşterilere ürün veya hizmet satışından kaynaklanan ticari alacaklardır.
Satış gelirlerini artırmaya yardımcı olmak için şirket, müşterilerine kredi verir. Kredi limitleri, müşterilerini alışveriş yapmaya teşvik eder. Ancak bir şirket ne zaman bir müşterisine kredi açsa, müşterinin onları geri ödememe riski de vardır. Riski ortadan kaldırmak için şirket, müşterisine kredi açmak için bazı yönergeler ve politikalar belirler. Müşterinin kredi değerliliğini değerlendirmek için kredi araştırması yaparlar. Ödemeyi zamanında aldıklarından emin olmak ve ödememe riskini azaltmak için tahsilat politikası oluştururlar. Ne yazık ki, hala hesapta toplanamayan satışlar var. Müşteri ya iflas eder, verilen hizmetten memnun kalmaz ya da onlara geri ödeme yapmayı reddeder. Şirketin paralarını tahsil etmek için yasal başvuru yolları vardır, ancak bunlar genellikle başarısız olur ve maliyetlidir. Bu tahsil edilemeyen alacak hesapları, şüpheli alacak gideri kaydedilerek muhasebeleştirilen bir gelir kaybıdır. Sonuç olarak tahsil edilemeyen bu hesapların ölçülmesi ve raporlanması için bir muhasebe süreci oluşturulması gerekli hale gelmiştir.
Kötü borç giderini kaydetmek için iki yöntem vardır. İlk yöntem “Doğrudan Yazma Yöntemi”, ikincisi ise “Ödenek Yöntemi”dir.
Doğrudan Silme Yöntemi çok zayıf bir yöntemdir ve giderlerin ve gelirlerin aynı dönemde kaydedilmesi şeklindeki eşleştirme ilkesini uygulamaz. Bu yöntem, yalnızca bir şirket borçlu olduğu parayı tahsil etmek için tüm çabayı gösterdiğinde ve sonunda onu tahsil edilemez olarak ilan ettiğinde kötü borç giderini kaydeder. Alacak hesaplarını net gerçekleşebilir değerine indirgediği için gelir üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Bu basit bir yöntemdir, ancak yalnızca şirketin yıl içindeki kötü göçüklerin değerini tahmin etmek için kesin bir yönteminin olmadığı veya kötü borçların önemsiz olduğu durumlarda kabul edilebilir. Muhasebede, bir kalem, finansal kullanıcılarının yargısını etkileyecek kadar büyükse önemli kabul edilir. Doğrudan silme yöntemiyle, nihai olarak tahsil edilemediği ve silindiği belirlenmeden önce birkaç hesap dönemi geçmiştir. Kredili satışlardan elde edilen gelirler bir dönemde muhasebeleştirilir, ancak bu satışlarla ilgili tahsil edilemeyen hesapların maliyeti bir sonraki hesap dönemine kadar muhasebeleştirilmez. Bu, gelir ve giderlerin uyumsuzluğuna neden olur.
Tahsis Yöntemi, şüpheli alacak giderlerini kaydetmek için tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine uygundur. Alacaklar, finansal tablolarda net gerçekleşebilir değeri ile raporlanır. Net gerçekleşebilir değer, brüt alacak tutarından tahsil edilemeyen alacak hesaplarının tahmininin çıkarılmasıyla elde edilen değere eşittir. Buna genellikle kötü borçlar için ödenek denir. Bu, bilançoda kontra varlık hesabı olarak kabul edilir. Bu kontra varlık hesabı, alacak hesaplarında bir kesinti olduğundan, borç bakiyesi yerine normal bir kredi bakiyesine sahiptir. Şüpheli alacak hesapları karşılığı, finansal kullanıcısına, alacak hesaplarının bir kısmının tahsil edilemeyeceğinin beklendiğini bildirir. Karşılık yönteminde, şüpheli alacakları her dönem kredili satışlar veya alacak hesapları bazında tahmin edebilirsiniz.
Şüpheli borcun satış yüzdesi olarak tahmin edilmesi eşleştirme konseptiyle tutarlıdır çünkü şüpheli alacak gideri ilgili gelirle aynı dönemde kaydedilir. Gelir tablosundaki şüpheli alacak gider hesabına dönemden döneme sabit bir borç karşılığı yüzdesi sağlanarak hesaplanır. Kredi satışlarındaki ve ilgili şüpheli alacaklardaki önceki yıl eğilimleri veya kalıpları, cari yıl için şüpheli alacak giderinin makul bir tahmini veya tahmini için bir temel sağlar.
Alacaklara dayalı şüpheli alacak tahmininde bir şirket, yaşlandırma programından veya toplam alacak hesaplarına dayalı tek bir hesaplamadan karşılığı tahmin edebilir. Alacaklara dayalı tahmin kullanılırken, şüpheli alacak giderine ilişkin yevmiye kaydı, karşılık hesabındaki cari bakiyeyi dikkate almalıdır. Giriş tutarı, ödenek hesabındaki bakiyeyi istenen bitiş bakiyesine getirmek için gereken tutardır.
Bir yanıt yazın