İnsanlar değerli bilgileri bilgisayarlarında belge, resim, ses ve video gibi her türlü biçimde depolarlar. Ya biri siz varken ya da yokken bilgisayarınıza gizlice girip bu bilgileri çalabilseydi? Pekala, bilgisayar korsanları, korsanlar, korsanlar ve hatta en acemi bilgisayar suçluları bile kişisel hayatınıza giriş yapabilir ve bir dünya zahmetli belaya neden olabilir. Bu makale, genel kullanıcıya, bu tür suçluların bilgiye yasadışı yollardan erişme fırsatına sahip olmalarını önlemek için güvenli bilgisayar alışkanlıkları geliştirmeyi amaçlayan ilkeleri sağlayacaktır. İlk ilke ile başlayalım, internette güvenlik için altın bir kural.
Gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa – BU! E-posta dolandırıcılıkları her gün milyonlarca bilgisayar kullanıcısının başına gelmektedir. Afrikalı bir prensten gelen ve servetini güveninize bırakan bir e-postanın gerçek olması muhtemel değildir. En abartılı hayallerinizin ötesinde sonsuz mutluluk ve zenginlik vaat edecek çok çeşitli bu tür dolandırıcılıklar var veya belki de “ücretsiz” olan yüksek fiyatlı bir ürün. Bu teklifler genellikle gerçek olamayacak kadar iyidir, bu yüzden hepsinden uzak durmak en iyisidir.
Emin olmadan indirmeyin. Yalnızca sahip olmanız gerekenleri ve yalnızca güvenilir web sitelerinden indirmek iyi bir kuraldır. Bir sitenin güvenilir bir web sitesine bağlı olması, her zaman üçüncü taraf web sitesinin içeriğinin de güvenilir olduğu anlamına gelmez. Üçüncü taraf web sitelerinden ücretsiz yazılım, deneme yazılımı, kodek gibi indirmelerden ve özellikle e-posta eklerinden veya ekli anlık iletilerden bıkmayın. % 100 güvenmediğiniz bir yerden asla bir şey indirmeyin. Gölgeli web sitelerinden yapılan indirmeler, genellikle yakın gelecekte bir casus yazılım veya virüs temizleme hizmetine ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.
Dikkatli olun. Kimlik avı, popüler bir internet güvenlik terimi haline geliyor. Bunu kırmak için, birinin şifrenizi vermeniz için sizi kandırdığı anlamına gelir. Her zaman ziyaret ettiğiniz web sitesinin URL’sinin ne olduğuna dikkat edin. ‘Kimlik avcıları’, popüler web sitelerinin harflerini, sahte web sitesinin erişmeye çalıştığınız gerçek web sitesiyle aynı görünmesini sağlayan başka harfler veya sayılarla değiştirmeyi sever. Örneğin, “l” harfini kullanan bir web sitesi, “1” rakamı kullanılarak kolaylıkla tahrif edilebilir.
Herkese açık bilgisayarlarda özel verilere erişmeyin. Kötü niyetli bir bilgisayar kullanıcısının, kullandığınız bilgisayarda yaptığınız her tuş vuruşunu kaydedebilecek bir dosya yüklemesi çok kolay olabilir. Onlara sağlayabileceğiniz bilgileri düşünün? Kullanıcı adları, şifreler, özel e-postalar veya mesajlar ve liste uzayıp gidiyor. Ayrıca, oturum açma istemi olsa bile, şifrenizi veya e-posta adresinizi ASLA halka açık herhangi bir bilgisayara kaydetmeyin. Bu bilgiler, daha sonra alınabilecek şekilde dahili olarak tarayıcıya kaydedilir. Ve son olarak, ama kesinlikle en az değil, halka açık bilgisayarlardan çevrimiçi alışveriş yapmayın. Kredi kartı bilgileri, bilgisayar suçları dünyasında en çok aranan bilgilerden biridir.
Basit kullanım ilkelerini takip etmek size çok zaman, para ve stres kazandırabilir. Bu nedenle, bu makalede özetlenen dört ilkeyi hatırlayın ve onlara fırsat verirseniz, sizden yararlanacak olan bilgisayar suçlularına karşı bir önünüze sahip olacaksınız.
Bir yanıt yazın