Press ESC to close

Biraz Sağduyu Kullanarak Bir Mil Uzakta Bir Sahtekarlığın Kokusunu Almak

Eylül 2001’de dünyanın Amerika’nın saldırı altında olduğunu bu kadar çabuk bilmesi şaşırtıcı, ancak belirli bir e-postanın bir aldatmaca olduğunu keşfettikten yıllar sonra, insanlar hala bilmiyorlar. Bunun temel sorunu, insanların aldatmaca hakkında başkalarını bilgilendirmek için gerçekten zaman ve çaba harcamamasıdır ve dediğim gibi, bu e-postaların çoğu arkadaşlardan ve aileden gelir ve bu insanlara bunu söylemek her zaman o kadar kolay değildir. bu bir aldatmacadır, bazıları utanmış hissedebilir ve bilgilerinize olumsuz tepki verebilir, diğerleri size inanmayacaktır. Ve bu engeller yüzünden bu e-postalar arada sırada ortaya çıkıyor.

Çok yaygın bir örnek olan Sıfır Sektör Virüsü aldatmacasını kullanarak bir aldatmacanın nasıl tanımlanacağını göstereceğim. Bu e-posta yıllar önce ortaya çıktı (2001 yılına kadar uzanıyor) ve hala dolaşımda, ancak yalnızca orijinalinin yeni varyantları. İtalik olarak basılan metin, e-postadan bir alıntıdır. Her bir alıntının altında, alıntıda görülen bir aldatmacanın ortak belirtilerinin bir açıklaması bulunur.

“LÜTFEN BU UYARIYI TÜM İRTİBATLARINIZ ARASINDA İLETİNİZ”

Bu e-posta alıcıyı bir virüs hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır, ancak bu e-postanın ana odak noktası virüsün yayılmasıdır. Normalde önemli bir e-postanın konusu size e-postanın içeriği hakkında biraz bilgi verir, ancak bu e-postanın yazarı, içerdiği bilgilerden çok bu e-postanın dağıtımıyla ilgilenir. Yani bu başlık zaten bazı uyarı ışıklarını yakıyor olmalı.

“Önümüzdeki birkaç gün boyunca dikkatli olun: Kimin gönderdiğinden bağımsız olarak ‘Davetiye’ adlı dosyanın eklendiği hiçbir mesajı açmayın.

İlk cümle her şeyi söylüyor. Önümüzdeki birkaç gün biraz belirsiz. Belirli bir tarih belirtilmemiştir, bu nedenle önümüzdeki birkaç gün herhangi bir “önümüzdeki birkaç gün” olabilir. Aldatmacaların aklında her zaman bir genelleme vardır, böylece e-posta okuduğunuz anda uygulanabilir görünür.

“Bilgisayarınızın tüm sabit diskini “yakan” bir Olimpiyat Meşalesi açan bir virüs.”

Bu cümlede garip olan tek bir şey var. ‘Bütün’ ve ‘zor’ kelimeleri arasındaki iki boşluğa dikkat edin. Bu tür e-postaları derlerken üsluba, dilbilgisine veya noktalama işaretlerine asla dikkat etmemeleri, aldatmaca yaratıcıları arasında yaygındır. Bu nedenle, çok sayıda dilbilgisi hatası ve yazım hatası içeren böyle bir e-posta aldığınızda, bunun bir tür aldatmaca veya dolandırıcılık olduğundan emin olabilirsiniz.

“Bu virüs e-posta adresinizi bilen birinden gelecek, bu yüzden bu e-postayı tüm bağlantılarınıza göndermelisiniz. Virüsü almaktansa bu mesajı 25 kez almak daha iyidir”

İlk cümle tamamen saçmalık. Elbette bir e-posta virüsü sizin e-posta adresinize sahip olan birinden gelir, ancak bu sizin e-posta adresinize sahip olan herkesin e-posta adresine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Aldatmacalar ve dolandırıcılıklar dolaşımda gelişir, dolaşım yoksa yayılma olasılığı da yoktur. Virüsü almaktansa mesajı 25 kez almanın daha iyi olduğu gerçeği bazı gerçekleri barındırıyor. Aldatmacalar zincirleme mektuplar gibidir, size geri dönerler ve herkes zinciri kırmaya karar verene kadar asla durmazlar. Yine fark edeceksiniz ki cümle nokta ile bitmiyor.

“AÇMAYIN ve bilgisayarınızı hemen kapatmayın.. Bu CNN tarafından açıklanan en kötü virüs, Microsoft tarafından şimdiye kadarki en yıkıcı virüs olarak sınıflandırıldı.”

Bu paragraf, CNN ve Microsoft’un web sitelerinde bunu teyit ederek kolayca bir aldatmaca olarak tanımlanabilir. CNN.com’da veya Microsoft.com’da bununla ilgili bir kayıt olmadığını görünce şaşıracaksınız. McAfee bu e-postadan bahseder, ancak bunu bir aldatmaca olarak da sınıflandırır. Bu e-postada hiçbir virüs adından bahsedilmemesi garip, tüm virüsler insanların onu tanımlamasına yardımcı olmak için açıklayıcı bir ad alır, bu yüzden hangi virüsten bahsettiğini bile bilmiyorsanız Microsoft’un ne dediğinin ne önemi var? Bilgisayarınızı kapatın. Neden? Niye? Bir virüs bulaşmış olsa bile onu kapatmaya bile yardımcı olmaz. Bilgisayarınızı kapatmak virüsü yok etmez. Bir e-posta ve içeriği, açmadığınız sürece tamamen zararsızdır, bu nedenle bu e-postayı gördüğünüzde bilgisayarınızı kapatmanıza gerek yoktur, silmeniz yeterlidir. Önizleme bölmesi kullanırsanız e-postalar zarar verebilir, ancak hiçbir zaman bir önizleme bölmesi kullanmazsanız, siz açana kadar tamamen zararsızdır.

“Virüs dün McAfee tarafından keşfedildi ve bu virüs için henüz bir onarım yok. Sadece hayati bilgilerin tutulduğu Sabit Diskin Sıfır Sektörünü yok ediyor.”

Bu dünyadaki hiçbir şirket, kendi uzmanlık alanıyla ilgili bir sorunu çözemeyeceğini asla itiraf etmeyecektir. Bir anti-virüs şirketine, size yalnızca virüsler hakkında bilgi veriyorsa ve onları asla düzeltmezse ne kadar güvenirsiniz? Yine zamanın kullanımına dikkat edin. Dün herhangi bir gün olabilir. Anti-virüs şirketleri normalde yeni virüsleri duyurduklarında belirli bir tarih verir.

“Ayrıca: – Usame Bin Ladin’in asılmış resimlerinin olduğu e-postalar gönderiliyor ve bu e-postaları açtığınız anda bilgisayarınız çökecek ve bunu düzeltmeniz mümkün olmayacak! Bu e-posta dünya çapında ülkelere dağıtılıyor, ama esas olarak ABD ve İsrail’de.Düşüncesiz olmayın, bu uyarıyı tanıdıklarınıza gönderin. “Usame Bin Ladin Yakalandı” veya “Usame Asıldı” şeklinde bir e-posta alırsanız, eki açmayın.

BU E-POSTA TANIDIĞINIZ HERKESE GÖNDERİN.”

Bu paragraf hakkında söylenecek fazla bir şey yok. Okuyucuya tüketmesi için daha fazla bilgi vererek, yalnızca e-postanın meşru görünmesini sağlamak için eklenir. Orijinal virüs, sabit diskinizin sıfır kesimini yok eder ve şimdi bilgisayarınızın çökeceğini söylerler. Bilgisayarınız çöktüğünde ne olduğu hakkında hiçbir ayrıntı yok ve virüsün belirtileri konusunda bir tutarlılık yok, bu yüzden bu paragrafta yalnızca başka bir virüse atıfta bulunduklarını varsayabilirsiniz. Yine virüs adından söz edilmiyor ve bu paragrafın tonu neredeyse “Aa bu arada…” veya “Neredeyse unutuyordum…” gibi. Akılda e-posta ve sadece ilginç görünmesi ve tüm kişilerinize göndermenizi sağlamak için bir sürü saçmalık mırıldandı. E-postanın ilk ve son cümlesi bunun kanıtıdır.

Son olarak, bu e-postayı oluşturan tarafın adını bulamadığınız gerçeğini de belirtelim. Anonimdir, ancak okuyucuyu CNN, Microsoft veya McAfee’den geldiğine inandırabilir. Microsoft ve CNN, güvenlik tehditlerini hiçbir zaman e-posta yoluyla duyurmaz ve virüsten koruma şirketleri yalnızca periyodik e-posta duyurularına kaydolan kullanıcılara virüs bilgileri sağlar. Bu e-postalar normalde belirli bir anti-virüs şirketinin antetli kağıdına ve logosuna sahiptir.

İnsanlar bunun gibi e-postalara dikkat etmeli ve diğerlerini haberdar etmeli ama en önemlisi zinciri kırmanız gerekiyor! Bu konuda sessiz kalmanız spam, aldatmaca ve dolandırıcılık sorununun giderek büyümesine neden olacaktır. İnsanlar bu işaretlerden bazılarının tanımlanmasının o kadar kolay görünmeyebileceğini düşünebilirler, ki bu doğrudur, çünkü bazen bunun gibi e-postaları tanımlayabilmek için bazı arka plan bilgilerine ihtiyaç duyarsınız, ancak eksiklik gibi diğer işaretleri de tanımlayabilmelisiniz. belirli tarihler ve yazım hataları kolayca. Sadece biraz sağduyu kullanmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

@Katen on Instagram
[instagram-feed feed=1]