Bono, halk tarafından bilindiği üzere bir alacak senedidir. Bono belgesini alan birey, imzalayarak alacaklı kişiye ulaştırır. Bonolar, üzerinde belirli olan bir miktar paranın ödenmesi gerektiğine dair bir kanıt niteliği taşımaktadır.
1 yıldan kısa bir süresi olan bonoların irtibatlısı, borçlu ve borç alacaklısıdır. Bono hertürlü kurallara ve yasalara uygun olma zorunluluğu taşımaktadır. Bono kesinlikle ama kesinlikle kişinin el yazısı ile ve ıslak imza ile olmalıdır. Bono düzenlenirken uyulması gereken kurallar bu madde ile sınırlı değildir.
Hazine Bonosu Nedir ?
Bono kelimesi içerisinde bulunulan ülkenin resmi dili ile yazılması gerekmekte ve borçlunun dili de dikkate alınarak, borçlunun kullandığı dile çevrilerek ayrıca belirtilmektedir.
Bono Nasıl Alınır ?
Bono üzerinde, borcun ödeneceği bireyin adı ve soyadı, ödenecek yer, borcun mevcut vadesi, borç bedelinin ödenme vaadi, bononun düzenlendiği tarih ve saat son olarak düzenleyen kişinin ıslak imzası olmalıdır.
Ülkemiz üzerinde birden çok bono çeşiti görülmektedir. Bunlar arasında en bilinenleri, hazine ve Altın, gümüş ve platin bonosudur. En çok kullanılanı ise Hazine bonosu olmakla birlikte reklamlarda sıkça görülmektedir.
Bono Nasıl Hesaplanır ?
Bono hesaplamasını internet üzerinden yapabileceğiniz gibi banka şubelerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca geçmişten günümüze muhasebeci bürolarında da bono hesaplaması yapılmaktadır. En kolay ve en hızlısı internet üzerinden yapılan bono hesaplamalarıdır. İnternet üzerinden bono hesaplayabilmek için, müşterisi olduğunuz bir bankanın internet bankacılığı sistemin girerek, sistem üzerinde ki bölümler yardımı ile bono hesaplaması yapabilirsiniz.
Bono Hesaplama
En güvenli yol hangisi diye soracak olur iseniz, muhasebeci veya şube üzerinden hesaplama yaptırmaktadır. Çünkü birebir sorabileceğiniz ve taleplerinizin hemen cevap bulacağı bir esnekliğe sahiptir. Bono senedi, bir yıldan az sürdüğü için içinde bulunduğunuz yıl içerisinde bono hesaplaması yaptırmak en sağlıklı yol oalcaktır.