Dijitalleşmenin Avantajları

Sayısallaştırma, çeşitli bilgi formlarının ikili koda dönüştürülmesidir. Bunu yaparak bilgi bir bilgisayar tarafından işlenebilecek bir şeye dönüştürüldüğünden, buna bilgisayarlaştırma da denir. Modern çağda, verilerin sayısallaştırılması muazzam avantajlara yol açtı ve toplumun endişe verici bir hızla ilerlemesine çok katkıda bulundu. Bunun nedeni, bilgisayarların büyük işlem gücünün, sayısallaştırılmış verilerin insanlar tarafından olabileceğinden çok daha hızlı işlenmesine izin vermesidir. Bu nedenle, dijitalleşmeyi doğal olarak, çoğu zaman çok daha fazla verimliliğe yol açan otomasyon izledi.

Bunun bir örneği elektronik posta veya e-posta olabilir. Bazıları, belge dijital bir temsile dönüştürülmediği için kelimenin gerçek tanımındaki sayısallaştırmanın gerçekleşmediğini iddia edebilir. Bununla birlikte, e-postanın, artık bazen salyangoz postası olarak da adlandırılan geleneksel posta türünün yerini aldığı belirtilmelidir. Hal böyle olunca, aksi halde elle yazılacak olan harfler artık dijital olarak temsil edilmiyor mu? Yani bir anlamda e-postanın yükselişi salyangoz postasının dijitalleşmesi olarak adlandırılabilir. Şimdi e-postanın bazı avantajlarına göz atalım. Birçoğu gözlemlenebilir, ancak sonuçta hepsinin tek bir sonucu var, o da e-postaların salyangoz postasından çok daha hızlı olduğu. Önemli haberler veya uyarılar birkaç gün içinde çok uzaklara iletilmek yerine artık neredeyse anında gönderilebilir. Uydu telefonlarının icadı, e-postanın ulaşılamayan veya posta servisi tarafından ulaşılması zor yerlere ulaşabileceği anlamına gelir.

Sayısallaştırmanın harikaları sadece e-postada görülmekle kalmıyor, dijital kameraların ortaya çıkışıyla da kolayca görülebiliyor. Eski Fotoğraf Makinelerinde, fotoğraf çekilebilmesi için içlerine fotoğraf filmi yerleştirilmiş olması gerekiyordu. Bu filmin daha sonra fotoğraf elde etmek için geliştirilmesi gerekiyordu. Polaroid kameralar dışında bu işlem biraz zaman aldı ve fotoğraflar anında görüntülenemedi. Dijital kamera, kameranın merceğinden yansıtılan görüntüyü sayısallaştırarak ve bir görüntü dosyası olarak kaydederek bundan kurtuldu. Bu, kameranın LCD ekranında anında görüntülenebilir. Ayrıca resimlerin büyük ölçüde düzenlenmesini sağlar. Modern dijital kameraların çoğu büyük bir dahili depolama belleğine sahip olduğundan, çekilebilecek fotoğraf miktarını önemli ölçüde artırır. Film kameralarında, rulo başına 30 resim ile sınırlıydı. Söylemeye gerek yok, dijital kameralar aynı zamanda fotoğraf filmi satın almanın ekstra maliyetinden ve zahmetinden de kurtuluyor.

Dijitalleştirmenin belki de en kullanışlı biçimi belgelerin dijitalleştirilmesidir. Tapu kayıtları, seçmen listeleri, vatandaşlarla ilgili bilgiler vb. gibi arşivlerin tümü sayısallaştırılabilir ve sabit disklerde saklanabilir. Daha az alan tüketmenin bariz avantajının yanı sıra, yönetimi de daha kolay hale gelir. Bilgisayarlarda geliştirilen yazılımlar, büyük miktarlardaki bilgilerin kullanıcının isteklerine göre düzenlenmesine ve çok daha kolay aranıp taranmasına olanak tanır. Ayrıca, bir belge olarak saklandığında yedeklenmesini de kolaylaştırır, örneğin bilgiler sanal bir sürücüde saklanabilir, böylece orijinal kopya hasar görürse, onlardan kurtarılabilir. Dijitalleştirme gerçekten de son zamanlarda geliştirilen en kullanışlı teknolojilerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir