Su bizim için ne kadar önemli? Ya onsuz gidersek. Aşırı bir dehidrasyon vakasının insan vücuduna ne yaptığını kısaca görelim. İnsanın susuz ancak 3 gün yaşayabildiği söylenir. 1 gün sonra kişi sersemlik ve baş dönmesi hisseder, tükürüğü yavaş yavaş kaybolur ve aşırı susuzluk başlar. İkinci gün aşırı derecede koordinasyonsuz hale gelir ve odaklanma sorunları yaşar. Dehidrasyon etkisini gösterdiğinde, kişi acı içinde kıvranırken kol ve bacak kaslarında kramp başlar. Üçüncü gün dudaklar çatlamaya başlayacak kadar kurur. Cilt de kurur ve elastikiyetini kaybettiği için kırışmaya başlar. Vücuttaki su eksikliği nedeniyle kanları kalınlaşır. Kanın kalınlaşması, kalbin onu tam kapasite ile pompalamasını engeller. Hayati oksijenli kan akışından yoksun kalan beyin nöronları yanlış ateşlenir ve bilinçli zihni harekete geçiren organize elektriksel aktivite, gerçekliği kavramasını kaybetmeye başlar. Konu, kaçınılmaz olana kadar komaya girdiğinde halüsinasyonlar başlar.
Bunun için üzgünüm, sadece suyun insan vücudu için ne kadar önemli olduğunu bir noktaya kanıtlamak için. Kişi kendini yenilemeden susadığında baş dönmesi ve kafa karışıklığı başlar. Ardından kas krampları ve ağrılar gelir. Beyne giden kan akımının olmaması nedeniyle tam kapasite ile çalışamaz, dolayısıyla ağrı, yorgunluk ve baş dönmesi oluşur. Neyi kastettiğimi anla?
Günlük rutinlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için vücudunuzda ne kadar suya ihtiyacınız var? Bilim bize vücudumuzun %75’inin sudan oluştuğunu söylüyor. Böylece, bu seviyeyi günlük olarak korumanın ne kadar önemli olduğunu hayal edebilirsiniz. %75?? Her gün terleme, nefes alma ve idrar yapma gibi basit aktivitelerle vücudumuzdan su kaybederiz. Aktivitemiz arttıkça su kaybı seviyemiz de artar. Patates kızartması ve kola ile 3 numara için McDonald’s’a gitmek, su kaybını telafi etme durumuna yardımcı olmuyor. Kahve, bira ve/veya gazlı içecekler almak, vücudunuzun yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu şeyin tam tersidir, çünkü aslında sizden suyu emerler. Günlük yaşama sağlıklı bir şekilde başvurmanın tek yolu sadece saf su içmektir! Bilin bakalım suyu başka nereden alıyorsunuz? Evet, Meyve ve sebzeler! İşte yine gidiyoruz! Susamış olma hissi gerçekten asla devreye girmemelidir. Hepimiz, kendimizi yeterince susuz tutacak kadar sürekli su içmeliyiz ki asla susamayalım. Elbette her zaman suyun her zaman mevcut olduğu durumlarda olamayız. Yoksa yapabilir miyiz? Hayatımız buna bağlıymış gibi davranmamız o kadar önemli ki.
Şimdi Fibromiyalji hakkında konuşalım
Hastanın esas olarak kronik ağrı, kronik yorgunluk ve hafıza kaybı ile uğraştığı bir bozukluk duydunuz mu? Vücudun her yerindeki kaslarda ve eklemlerde yoğun ağrı ve rahatsızlık veren bir rahatsızlığa ne dersiniz? Semptomlarının uyku sorunları, baş ağrıları, huzursuz bağırsak, baş dönmesi, karın ağrısı ve hatta görme sorunları da içerdiği bir hastalığa ne dersiniz? Ve bu sadece bazıları. Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 milyondan fazla insanı etkileyen bir rahatsızlığa ne dersiniz? Adı Fibromiyalji (FMS,Fibro-Miyalji Sendromu)O kadar yaygın bir hastalık haline geldi ki, doktorlar bunu bir sendrom olarak sınıflandırmaya başladılar, yani semptomları ve özellikleri birlikte ortaya çıktı. Bu semptomlar, yoğun ağrı nedeniyle kişiyi çok kısıtlayıcı bir yaşam tarzına sokabilir., rahatsızlık ve umutsuzluk duyguları. Kendilerine ne olduğunu ve FMS, anksiyete ve depresyon ile ilişkili devam eden semptomlarını anlayamamak, bu korkunç sendromun üstesinden gelmek için çözümler bulamayan herkese zarar verebilir. İnsanlar ağrılı eklemler ve kaslarla yaşarlar, sabahları hiç uyumamış gibi uyanırlar ve “Beyin Sisi” olarak bilinen kısa süreli hafıza kaybı ve buna odaklanamama ile birlikte gelirler. Yani ana semptomlar ağrı, yorgunluk ve odaklanma eksikliğidir. Fibromiyalji ile ilişkili bu ve diğer semptomlar, normal bir yaşam için bitmeyen bir savaş gibi görünen bir şeyi beraberinde getirir.
Yani Dehidrasyon ile birlikte gelen sorunlar şunlardır:
Kas ağrısı – yorgunluk – baş dönmesi/kafa karışıklığı – baş ağrısı – görme sorunları – Karın ağrısı – mide bulantısı – kabızlık
Fibromiyalji ile ilgili sorunlar şunlardır:
Kas ağrısı – yorgunluk – baş dönmesi/kafa karışıklığı – kabızlık – baş ağrısı – kilo alımı – hazımsızlık – görme sorunları – Karın ağrısı – mide bulantısı – uykusuzluk,
Anladın mı?