İş Kaybından Sonra İş Aramaya Başlamadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 7 Soru

İşini yeni kaybetmiş insanlar için olağan tavsiyeyi biliyorsun:

“Mümkün olan en kısa sürede iş aramaya başlayın. Gecikmeyin. Özgeçmişinizi güncelleyin, ağ oluşturmaya başlayın ve aramaya devam edin.”

Bu geleneksel bilgeliktir ve çoğu insan onu takip eder. Yüzünde, bunda yanlış bir şey yok. Herkesin yaptığı şeydir. Genellikle çalışır. Bir iş bulacaksın. Daha önce de vardı, değil mi? Hemen bir sonraki işi aramanın bir başka büyük avantajı daha var; size zihinsel bir güvenlik ağı sunar. Konvansiyonu takip ediyorsunuz; kendini açıklamak zorunda değilsin. Bununla birlikte, ortak kuralları ve beklentileri körü körüne takip etmenin birkaç sorunu vardır. Hem kişisel hem de çevredeki ekonomik koşullar, genel durumunuza daha iyi uyan “daha iyi bir yol” olabileceğini gösterebilir.

Aslında, bir süreliğine iş aramayı ertelemenin ve zamanını farklı kullanmanın daha iyi olup olmayacağını kendine sormak isteyebileceğin 7 soru var:

1. Bulunduğunuz sektör ve şehrin ekonomik durumu nedir?

Şehrinizde yokuş aşağı giden bir sektöre baktığınızda, orada bir iş aramaya başlamanın size ne faydası olur? Hepsi işe almayı bıraktıysa hangi şirkette? Zamanınızı çalışmak ve yaşamak için farklı bir yeri kontrol ederek harcamaktan daha iyi değil misiniz?

2. Kişisel ekonomik durumunuz nedir?

30’a karşı 50 yaşında olmanız fark yaratır mı? kıdeminizin olup olmadığı veya kıdeminizin olup olmadığı; bankada hiç paranız mı yoksa büyük bir tasarruf hesabınız mı var? Para size hayatın tadını çıkarmak için daha fazla özgürlük ve zaman vermiyor mu? Yoksa daha sonra yeni bir iş aramak için sizi tembel ve fazla rahatlatıyor mu?

3. Kişisel aile durumunuz nedir?

Bekar veya eşiniz olması fark eder mi? Tek bir kişi olarak daha fazla risk alabilir misiniz? Yoksa bir aile, daha fazla duygusal istikrar ve potansiyel olarak ikinci bir maaşın güvenliğini sağlıyor, öyle ki, iş aramayı geciktirmek için herhangi bir akrandan daha kolay zamanınız var mı?

4. Bireysel kişisel ve profesyonel ihtiyaçlarınız nelerdir?

Peki ya bir sonraki profesyonel olarak ne yapacağınızdan emin değilseniz? Yoğun bir kariyerden kaynaklanan “beyin hasarı” seviyeniz nedir? “Hayatta bir kez” tatil yapmanın zamanı geldi mi? Kariyer değişikliği hakkında düşünmek için biraz zaman ayırmalı mısınız? Geri dalmadan önce ne kadar zamana ihtiyacınız var?

5. Ek eğitimle daha iyi bir kariyere sahip olabilir misiniz?

Biraz eğitime yatırım yapmaya ve daha sonra daha iyi bir iş bulma ihtimalini artırmaya ne dersiniz? Eğitim, iş bulmanıza ne kadar yardımcı olur? İş piyasasında size ne kadar zaman “satın alır”?

6. Mevcut bir sonraki işi alma riski var mı?

İyi zamanlarda, aynı veya daha yüksek maaşla yeni bir iş bulmak kolaydır. Ücretlerin düştüğü resesyonlarda ne olur? Teklif edilen ilk işte %20 kesinti yaparsanız, eski maaş seviyenize geri dönebilecek misiniz? Daha iyi bir strateji olamaz mı… sadece bekleyip koşullar düzeldikten sonra işgücü piyasasına yeniden girin?

7. Sizin için zamanın değeri nedir?

Toplam çalışma yıllarının toplamının 30 ile 40 arasında olabileceği düşünüldüğünde, bu acele neden? Otuz ila kırk yıllık çalışma, 360-480 aya eşittir. Üç ay izin alıp hayattan zevk almak, düşünmek ve önceliklerinizi ayarlamak gerçekten bu kadar kötü olabilir mi? Çalışma ömrünün %99’unda çalışmak bol olması gerekmez mi? Bu, devam eden yaşam giderlerini ve emeklilik için tasarrufları ödemek için yeterli değil mi? Tüm bu sorular, belki de hemen bir sonraki işe başvurmanın sizin için en iyi yol olmayabileceği sonucuna götürebilir. İş aramaya başlamadan önce zamanınızı birkaç ay başka faaliyetlerde kullanmak doğru strateji olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir