Press ESC to close

İş Memnuniyetinin Boyutları

İş tatmininin tek bir boyuttan mı yoksa bir dizi ayrı boyuttan mı oluştuğu konusunda bazı şüpheler vardır. Bazı çalışanlar, yaptıkları işin bazı yönlerinden memnunken, bazı yönlerinden memnun olmayabilirler. Bununla birlikte, farklı çalışma alanlarındaki memnuniyet seviyeleri arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu, iş tatmininin tek bir genel faktörünü göstermektedir. Ancak görünen o ki, iş tatminini açıklayan genel ve kapsamlı bir teori yok.

Bugün hala birçok eleştirmen tarafından karmaşık bir kavram ve nesnel olarak ölçülmesi zor bir kavram olarak görülüyor. Bireysel, sosyal, kültürel, örgütsel ve çevresel faktörlerle ilgili çok çeşitli değişkenler iş doyum düzeyini etkiler. özellikle:

– Bireysel Faktörler kişilik, eğitim, zeka ve yetenekler, yaş, medeni durumu içerir. İşe yönlendirme.

– Sosyal Faktörler, iş arkadaşlarıyla olan ilişkileri, grup çalışmasını ve normları, etkileşim fırsatlarını, resmi olmayan organizasyonu içerir.

– Kültürel Faktörler altında yatan tutumları, inançları ve değerleri içerir.

– Örgütsel Faktörler, nitelik ve büyüklük, resmi yapı, personel politikaları ve prosedürleri, çalışan ilişkileri, işin doğası, teknoloji ve iş organizasyonu, denetim ve liderlik tarzları, yönetim sistemleri, çalışma koşullarını içerir.

– Çevresel Faktörler, ekonomik, sosyal, teknik ve hükümetsel etkileri içerir.

Bu farklı faktörlerin tümü, belirli bir dizi durumda belirli bireylerin iş tatminini etkiler, ancak diğerlerinde mutlaka olması gerekmez. Çeşitli iş tatmini çalışmalarının bir miktar geçerliliği vardır ve işletmelere ihtiyaç ve performans değerlendirme zamanlarında hizmet etmiştir.

İş tatminini sağlamanın stratejik bir yolu, iletişimi teşvik eden ve kaliteli çalışmaya yönelik bir kurum kültürü oluşturmaktır. Çalışanların mükemmelliğin ödüllendirildiğini görmeleri, hata yapmaktan korkmamaları, yardımsever bir atmosferde çalışmaları ve çok çalışma ile ödüller arasında bir ilişki görmeleri özellikle önemlidir. Bu tür stratejik değişiklikler için bir araç olarak, organizasyon kültürü, iletişim sistemleri gibi işlevleri yeniden şekillendirerek ve ekipler oluşturarak ve liderler yaratarak değiştirilebilir. Değişimi yönetmek, bugünün işletmeleri için bir zorluktur ve başarısı veya başarısızlığı, gelecek yıllarda herhangi bir firmanın yaşayabilirliğini yargılayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

@Katen on Instagram
[instagram-feed feed=1]