Her işveren ve her farklı şirket, adaylarında belirli şeyler ararken, her işverenin ihtiyaç duyduğu belirli beceriler vardır. Bunlar, ne tür bir şirket veya iş için çalışırsanız çalışın, işiniz ister kurumsal ister yaratıcı olsun, profesyonel bir ortamda başarılı olmanızı sağlayan nitelikler ve özelliklerdir.
İşverenlerin potansiyel yeni işe alımlarda aktif olarak aradığı en iyi 7 pazarlanabilir becerinin bir listesi:
1) Mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerileri. Kendinizi açıkça ifade edebilmek kurumsal dünyada (ve hayatın her alanında!)
2) Güçlü ilişkiler kurabilir. Şirketler, diğer insanlarla iyi geçinen insanları işe almak ister. Bir ekibin parçası olmaktan ve grup çalışmalarına katkıda bulunmaktan hoşlanan, kişilerarası becerilere sahip, arkadaş canlısı bir kişi olduğunuzu gösterin.
3) Harika iş ahlakı. İşverenler gerekirse uzun saatler çalışacak, fazla mesai yapacak, şikayet etmeyecek kişileri işe almak istiyor. Dürüst ve işleriyle gurur duyan adaylar istiyorlar. İstemedikleri şey, herhangi bir esneklik olmadan 9-5 çalışmak isteyen adaylardır.
4) Bilgisayar bilgisine sahip. Bu gün ve çağda, iş hayatında başarılı olmak istiyorsanız bilgisayar kullanmayı bilmek zorundasınız. Kendinizi rahat hissettiğiniz ve düzenli olarak kullandığınız tüm bilgisayar programlarının bir listesini özgeçmişinizde oluşturarak rekabette bir adım öne geçin.
5) Problem çözme yetenekleri. Yoldaki tümsekleri olmayan hiçbir iş yoktur. İşverenler, baskı altında yolunuza çıkan her şeyi nezaketle halledebileceğinizi ve gerekirse zorluklarla kendi başınıza başa çıkabileceğinizi bilmek isterler.
6) Yaratıcılık. İşverenler, ortak sorunlara yaratıcı çözümler sunabilen çalışanlar ister. Alışılmışın dışında düşünebilmek büyük bir artı çünkü şirketin rekabette öne geçmesine yardımcı olacak. Yaratıcılık, paradan tasarruf etmek için dahiyane bir çözüm, sanatsal bir yetenek veya sizi benzersiz kılan başka herhangi bir şeyi içerebilir.
7) Dakiklik. Vakit nakittir ve zamanında olmak başkalarına saygı gösterir. Gecikme (özellikle mülakatlarda) hiçbir işverenin istemediği bir şeydir ve diğer nitelikleriniz ne kadar harika olursa olsun, derhal reddedilmenizin nedeni olabilir. İşveren, müşteriyi bekletebilecek bir çalışana şans vermek istemeyecektir!
Artık işverenler için neyin önemli olduğunu bildiğinize göre, bunları ya özgeçmişinizde listeleyin ya da ön yazınızın bir parçası olarak yazın, böylece işverenler onlara gerçekten sahip olduğunuzu bilsin! Tek yapmanız gereken her beceriyi bir kurşun noktasına dönüştürmek:
*Mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerileri; diğer ekip üyeleri ve üstleriyle çok iyi geçinen mükemmel iletişimci.
Bir yanıt yazın