Bir iş görüşmesine hazırlanmaya mı çalışıyorsunuz? Eğer öyleyse, etkili bir şekilde hazırlanmak için bazı temel ipuçlarını bilmelisiniz. Bu, stresi bir nebze olsun hafifletmenize yardımcı olacaktır. İyi hazırlanırsanız başarılı olma olasılığınız daha yüksektir. Aşağıda, dikkate almak isteyebileceğiniz 6 ipucu bulunmaktadır.
1. Alıştırma
Öncelikle, ortak mülakat sorularının cevaplarını öğrenmek için araştırmanızı yapmalısınız. Bunun dışında becerilerinizi anlatmak için kullanabileceğiniz sağlam örnekler aramalısınız.
Bunu yapmanın kolay bir yolu, işin gereksinimlerinin bir listesini oluşturmak ve ardından gereksinimleri deneyiminizle eşleştirmek. Ayrıca işverene sormanız gereken önemli soruların bir listesini yapmayı da unutmayın.
2. Şirket hakkında bilgi edinin
İşveren büyük olasılıkla size şirket hakkında ne bildiğinizi soracaktır. Bu nedenle, ödevinizi yapmalı ve işverenin yanı sıra endüstriyi de okumalısınız. Önemli soruları cevaplarken, işveren ve şirket hakkında sahip olduğunuz bilgileri ilişkilendirdiğinizden emin olun. Görüşmeyi yapan kişinin adını da bildiğinizden emin olun. Görüşme ile ilişkinizi kurarsanız, işe alınma olasılığınız daha yüksek olacaktır.
3. Hazır Olun
Mülakat için ayrılırken bir kıyafet seçmek iyi bir fikir değildir. Yapmanız gereken, büyük günden bir veya iki gün önce gerekli tüm malzemeleri hazırlamak. Sadece giyeceğiniz kıyafetin düzgün ve temiz olduğundan emin olun. Bunun dışında çalışacağınız şirket için kıyafet doğru seçim olmalıdır. Ayrıca özgeçmişiniz gibi önemli belgelerin fazladan bazı kopyalarını hazırlamak da iyi bir fikirdir. Not almak için kağıt kalem tutmalısınız.
4. Zamanında Olun
Mülakata geç kalmayın. İdeal olarak, birkaç dakika önce görüşme odasının dışında olmalısınız. Hedefe en az yarım saat önce ulaştığınızdan emin olun. Aslında yapman gereken kıyafetini kontrol etmek için kendine biraz zaman vermek, sinirlerini yatıştırmak ve tuvaleti ziyaret etmek.
5. Sakin Kalın
Bu çok önemli. Görüşme sırasında sakin olduğunuzdan emin olun. Soruları cevaplarken görüşmecinin beden dilinizi fark edeceğini unutmayın. Doğru hazırlıkla kendinize güveninizi geliştirebilirsiniz. Soru sorarken/cevap verirken görüşmenin gözlerinin içine bakmak da iyi bir fikirdir. Cevap vermeden önce soruyu dinlediğinizden emin olun.
6. Takip
İşe olan ilginizi tekrarlamak için kısa bir “Teşekkür ederim” notu ile devam etmek iyi bir fikirdir. Bunun yanı sıra, bazı ayrıntılar da ekleyebilirsiniz. İdeal olarak, görüşmeden sonraki birkaç saat içinde “Teşekkür” notunu göndermek isteyebilirsiniz.
Bu nedenle, bu 6 ipucu ilk işinizi kurmanıza yardımcı olabilir.
Bir yanıt yazın