Sigorta prim gün sayılarını öğrenmek için uygulayabileceğiniz iki yöntem bulunmakta. Bunlardan ilki, en yakın Sosyal Sigortalar Kurumuna gidip, vezneden bağlı olduğunuz sigorta türünün hizmet dökümünü talep etmektir. Sigortaya ilk giriş tarihinizden çalıştığınız ve ödediğiniz prim sayılarına kadar tüm bilgileri bu belge içerisinde bulabilirsiniz.
Bununla birlikte prim sayılarını öğrenmek için diğer ve daha pratik olan yöntem E-Devlet sistemine giriş yapmaktır. PTT’den alacağınız şifre ile ya da çeşitli E-Devlet’e giriş yöntemleri ile birlikte sisteme giriş yapın. Menü ya da arama sekmesinden Sosyal Sigortalar Kurumu sayfasına girin. Bağlı olduğunuz sigorta türüne göre belge dökümü sekmesine tıklayın. Artık bu belge içerisinden sigorta prim günlerinizi öğrenebilirsiniz.
Kaç Gün Sigorta Primim Var ?
Hizmet Dökümü Belgesi İçerisinde Yer Alan Diğer Bilgiler;
Sigortalı olarak çalıştığınız tüm günlerin sayısı
Sigortalı çalışana ait tüm temel bilgiler
Tüm işe giriş ve çıkış tarihleri
Sigortanın hangi tarihler arasında ödenip ödenmediği bilgisi
Çalışılan kuruma ya da şirkete ait genel bilgiler
Hizmet dökümü belgesi tüm sigortalı çalışanlar tarafından sıklıkla takip edilmelidir. Birçok iş veren, çalışanlarından habersiz olarak sigortadan çıkarmakta ya da sigorta primlerini aksatmaktadır. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak için bu belge güncel olarak incelenmelidir. Ayrıca olası bir mağduriyet söz konusu olduğunda “geç kalmadan” çözüme kavuşturulması yararınıza olacaktır.
Emekli Olabilmek İçin Kaç Gün Gereklidir?
Sigortaya girişiniz 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasına denk geliyorsa emekliliğinizi için prim gün sayısı 7000 olarak belirlenmiştir. Bu tarihler arasında 4500 gün sayısıyla emekli olabilmek isteyen kişilerin tamamlaması gereken yaş erkeklerde 60, kadınlarda ise 58’dir. Bununla birlikte emekli olmak isteyenlerin 25 yıllık sigortalılık süresi olması gerekmektedir. 5400 prim gün ile emekli olabilmek için ise erkeklerde 63, kadınlarda 61 yaşın tamamlanması ve tarihin en erken 2035 olması gerekmekte.
Prim gün sayılarınızı öğrendikten sonra da çeşitli hesaplama araçları sayesinde emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz. Unutmamalısınız ki sigortaya giriş tarihiniz, sigortalılık süreniz, sigorta türünüz ve mevcut yaşınız, emeklilik tarihinizi belirler. Bu gibi hesaplama araçları SGK’nın emeklilik için koyduğu tüm şartları algoritmik olarak içerisinde barındırır.
Bir yanıt yazın