SGK Hizmet Dökümü Alma: Sosyal Sigortalar Kurumu’nun her sigortalı için oluşturduğu bir Hizmet Dökümü Belgesi vardır. Bu hizmet dökümü belgesi sigortalılığınız hakkındaki tüm bilgileri içermektedir. Bu döküman genel olarak emeklilik yaşını hesaplamak isteyenlerin incelediği bir belgedir. Ancak aynı zamanda sigortasının ödenip ödenmediğini, işe giriş tarihini, çalıştığı kurum gibi bilgileri öğrenmek için de bu dokümandan yararlanılabilir.
SGK Hizmet Dökümü İçerisinde Hangi Bilgiler Bulunmaktadır?
SGK Hizmet Dökümü Belgesi içerisindeki bilgiler şu şekilde sıralanabilir;
Sigortaya bağlı olarak çalıştığınız prim gün sayıları
Şahsınıza ait tüm sigorta bilgileri
Sigortanızın aktif olarak ödenip ödenmediği bilgileri
Çalıştığınız tüm kurum ve şirketlere ait bilgiler
Sigorta başlangıç ve bitiş, işe giriş ve çıkış bilgileri
SGK Hizmet Dökümü belgesi resmi bir belgedir ve içerisinde yer alan tüm bilgiler resmi kurumlarda “gerçek” olarak kabul edilir. Bu nedenle bankalar, konsolosluklar, vize işlemleri ya da çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından talep edilebilir. Eğer böyle bir belge talebi ile karşı karşıya kalırsanız, bu belgenin çıktısını alıp çeşitli kurumlara iletebilirsiniz.
SGK Hizmet Dökümü Belgesi Nasıl Alınır?
SGK hizmet Dökümü belgesini alabilmek için iki farklı yol bulunmakta. Bunlardan ilki, size en yakın bir Sosyal Sigortalar Kurumu şubesine gidip sıra almaktır. Sonrasında vezneden talep ettiğiniz belgeyi alabilirsiniz.
Belgeyi alabilmeniz için bir diğer pratik yol, dijital ortamdan temin etmektir. Bu belgenin barındırıldığı dijital ortama “E-Devlet” denir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle şifre almanız gerekmekte. Bu şifre PTT tarafından 2 TL ücret karşılığında bir zarf içerisinde size verilir. Ancak PTT ile vakit kaybetmek istemiyorsanız İnternet Bankacılığı ya da Mobil İmza gibi seçeneklerle de giriş yapabilirsiniz. Eğer hiçbir giriş yöntemi ile kimliğinizi doğrulayamıyorsanız PTT şubesine gitmek zorundasınız.
Sisteme giriş yaptıktan sonra menü bölümünden tüm kurumları bulun. Bu kurumlar A’dan Z’ye sıralanmış bir biçimde önünüze gelecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bulun ve tıklayın. Sigortalılığınızın türüne göre sekmeler açılacaktır. SSK’lı iseniz 4A Hizmet Belgesi, Bağkur’lu iseniz 4B Hizmet Belgesi, Emekli Sandığı mensubuysanız 4C Hizmet Belgesi sekmelerine tıklayarak belgeye ulaşabilir, sonrasında yazıcıdan çıkarabilirsiniz.